Zavařování
ZAVAŘOVÁNÍ
Zavařujeme v hrnci na dně s utěrkou nebo kovovou mřížkou, aby se sklenky nedotýkali dna. Vodu nalejeme do 1/3 nebo max do 1/2 sklenky, vaříme s poklicí. Maso zavařovat ve sklenkách s ČERVENOU gumou, vždy 2h při 100°C nebo jeden den 1h a druhý den také 1h!
Směs na tousty s bůčkem
1,5kg rajčat, 1,5kg paprik, 0,5kg cibule,2palice česneku,pepř, 1/2 balíčku Deka , 8 feferonek a 1kg pečeného libového bůčku. Podle toho, jak je slaný bůček se směs přisolí.....
Vše se umele nebo nadrobno naseká a dá do hrnce do trouby na 1,5 hodiny - občas promíchat, pak se přidá umleté upečené maso.
Vaříme hodinu, necháme vychladnout a druhý den zase hodinu a nebo zavařujeme 2hod při 100°C.
Játrová paštika
500g jater
1 kg tučného vepřového masa(nej je podbradek)
250g sádla
7 vajec
talíř drobně krájené cibule
sůl
paštikové koření(nezapomenout na mletý hřebíček!)
Podbradek uvařit doměkka,cibuli zpěnit na sádle do mazlava.Uvařené maso,játra umeleme,přidáme cibuli se sádlem,syrová vejce,sůl a koření a trochu vývaru z podbradku,aby směs měla konzistenci řidší kaše.Dobře promíchat,dochutit a pokud paštiku před naléváním do zavařovaček ještě po částech rozmixujeme,je pak(už hotová)při mazání na chleba k nerozeznání od kupované.
Masovou kaši plníme do zavařovaček do 2/3 jejich výšky,dobře zavíčkujeme(víčky s červenou gumičkou) a zaváříme 1hod při 100°C.Druhý den sterilaci zopakujeme.
Dýňový kompot
Oranžovou dýni( Goliáš) rozpůlím, vyberu semínka(ty properu a dám sušit na pozdější mlsání) polévkovou lžicí zbavím těch vláken uvnitř, nakrájím na měsíčky-obloučky( když je veliká špatně se s celou manipuluje), a pak oloupu. Nakrájím na kostky (=5kg)
Připravím si 2,5l vody a 500 ml octa a kostky dýně tímto zaleju.
Nechám 24 hodin namočené odležet.
Druhý den kostky pořádně sleju. Uvařím si sladký nálev
Nálev:
2,5l vody, 1,5 kg cukru nechám vřít. Přidám na kolečka nakrájený citron( oloupaný) a pár kousků celé skořice. Pak nasypu dýni a povařím do sklovata.
Pozor je potřeba hlídat a opatrně míchat, je to dost rychle, jinak se vám ty kostky rozpadnou!!
Naplním do připravených sklenek a zavíčkuju přikryju utěrkou namočenou ve studené vodě.
Nesteriluje se už!!!
Přílohové zelí
4 kg zelí
1 cibule
1 lžička kmínu
70g soli
-smíchat a nechat 2 hod. odležet
nálev:
2 l vody
200g cukru
5 hřebíčků
- do sáčku - svařit 15 min, přidat 1/2 l octa a nechat přejít varem
Zelí zalít horkým nálevem a nechat vychladnout a pak plnit do sklenic a zavřít
Hotové zasterilizovat
Jak nakládat zelí hrnců nemaje
Nakrouhané zelí promícháme ve vaničcese solí-2 deka na každý kilogram/na 10 kg tedy 20 dkg/.Přidáme hrst kmínu,asi 1/2 balíčku,tj.5 dkg.Promícháme a když pustí šťávu, ve vaničce udusáme.
Necháme asi 2 h odpočinout.
Mezitím si připravíme zavařovačky. Na 20 kg asi 25 sklenic řádně vymytých/0,8 l/.Do nich zelí řádně napěchujeme tak, aby nahoře zbyly asi 2,2-3 cm místa. Uzavřeme víčky Omnia. Dáme k teplu na velkém tácu z umělé hmoty. Zelí začne v lahvích kvasit-víčka se vydují. Toho se však nelekejte, asi za týden zpozorujete, že se opět sama vyrovnala do původní polohy. To znamená, že je hotovo. Zbývá jen odnést zavařovačky do sklepa.
Zelí s křenem
5 kg zelí ,3/4 kg cibule, 2 skleničky nastrouhaného křenu nálev: svaříme 3/4 l octa ,30 dkg cukru ,1 deko 1/4 l oleje
vše promícháme a necháme odležet do druhého dne
nesterilizovat , dá se do slenice a zavíčkujeme já sterilizuji
.Pampeliškový med
250 pampelišek namočit asi na 1hod do studené vody,aby tam nebyl žádny brouček.Do hrnce dáme 1a 1/4l vody,oloupaný a nakrájený citron a scezené pampelišky vařím 1/2hod.Nechám 24hod odstát,potom přecedím přez utěrku a přidám 2kg cukru a vařím 1 1/2 aš 2hod podle houstnutí naleju do skleniček časem ještě zhoustne.Místo pampelišek dávám také květ z černého bezu je výborný na kašel.
Sedmikráskový med
500 květů, trhaných za slunce, 3/4 l vody, 750 g cukr, 1 citron na plátky. Květy s vodou a citronem 24h louhovat(vodu lejeme na kvítky horkou)Druhý den prolisovat a svařit s cukrem na sirup. Vynikající na kašel i na detox
Čalamáda bez zavařování
3,5 kg zelí
0,5 kg parik, feferonek (já dala 2 kousky feferonek a stačí)
0,5 okurek
0,5cibule
0,5 zelených rajčat - já dávam oranžových- nezralých
0,5 kg cukru
0,5 l octa
1 sáček deka
+ lžička pyrosiřičitanu draselného (drogerie Teta)
promíchat uležet 24 hod, do sklínek a nezavařovat.
Dá se použit i jen na samé zelí asi 5kg
Jablečná přesnídávka s pudinkem
2,5 kg jablek rozvaříme v 1 a 1/4 l vody, potom je rozmixujeme, dáme do hrnce a přidáme 2 vanilkové pudinky rozmíchané v trošce vody. Přidáme 1/4 kg cukru, vše povaříme, nalijeme do skleniček a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.
Na tuto dávku vyjde asi 20 skleniček.
Nálev pro salátové fazolky
na 1l vody 2,5dl 8% octa, 100g cukru, 30g soli do sklenice 1/2 bobkového listu, 3 znka pepře, 2 zrnka nového koření
Nálev pro fazolky pro tepelnou úpravu: na 1l vody 2dl 8% octa, 70g cukru, 30g soli
Sterilovat 20minut při 80°C.
Komentáře
Přehled komentářů
Milá paní,vaše recepty jsou nejlepší. Mám jich vyzkoušeno několik a vždy výborné. Hodně štěstí vám přeji.
Re: Výborné
(Lada, 20. 9. 2011 12:06)Děkuji, ale všechny recepty mám převzaté z internetu, jen tam nemám uveden zdroj. Ale souhlasím, jsem s nimi také spokojena.
Výborné
(Dáša, 20. 9. 2011 9:57)