Vánoční cukroví
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Perníkové koule
asi 1kg perníku nastrouhat a udělat krém z 2karamelových pudinků(1/2litru mléka a 6lžic cukru)-zašlehat 2másla-smíchat s perníkem-udělat asi 5dkg koule a obalit v nastrouhaném perník
Lískové oříšky
25 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 dkg cukru moučka, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr. Vše zpracovat v těsto, poté uždibovat stejné kousky a do každého zabalit 1 lískový ořech. Péct asi 10-12 minut na 180 stupňů, dokud spodní strana kuličky nezrůžoví. Horké obalovat v cukru s vanilkou.
Prezentaci mých výrobků (včetně rad a návodů) najdete na www.zorka.estranky.cz
Tatrankové kupičky
LINECKÉ SPODKY, NA TOM HMOTA ZE 3 STROUHANÝCH TATRANEK, 2 MARGOTEK, ZALITÉ ŠPETKOU RUMU NA HMOTU, VYKRAJOVÁTKEM NA JADŘINCE DĚLÁM KUPIČKY A LEPIM NA SPODEK KRÉMEM, POLÉVÁM ČOKOŠKOU, A NAVRCH ZDOBENÍ BÍLOU ČOKOPOLEVOU...
Kokosky podle papagaji
Suroviny: 4 bílky, 160 g moučkového cukru, 160 g strouhaného kokosu, citron - šťáva. Postup: Vaječné bílky ušleháme na hustý sníh. Moučkový cukr rozdělíme na dvě dávky. Jednu přidáme do sněhu z bílků a ušleháme dohusta. Druhou dávku moučkového cukru smícháme s kokosem, pokapeme citronem a zlehka vmícháme do sladkého sněhu. Máslem vymastíme plech a lžičkou na něj klademe malé kopečky připravené hmoty (já peču na pečicím papíru). Péci v troubě na 150 stupňů, po lehkém zezlátnutí (cca 10 minut) stáhnout na 100-120 stupňů a dosušit, dokud nejdou kokosky sloupnout z papíru (dalších cca 10 minut). Upečené přilepíme jakýmkoli krémem a troškou marmelády na kolečko lineckého, spodek namáčíme v čokoládě.
Prezentaci mých výrobků (včetně rad a návodů) najdete na www.zorka.estranky.cz
Kokosky
Kokosky: 500 g krupicového cukru, 250 g bílků, 250 g kokosu, 20 g meruňkové marmelády. Z bílků ušlehat sníh, do něj zašlehat cukr-šlehat nad párou do hladké tuhé hmoty. Po odstavení do hmoty zamíchat kokos a rozpuštěnou marmeládu. Zchladlé stříkat pomocí sáčku na plech vyložený pečicím papírem a péci v troubě na 150 stupňů, po lehkém zezlátnutí (cca 10 minut) stáhnout na 100-120 stupňů a dosušit, dokud nejdou kokosky sloupnout z papíru (dalších cca 10 minut). Po vystydnutí slepovat s lineckým kolečkem-já si do lineckého tědta pod kokosky přidávám trošku kokosu. Slepovat jakýmkoli krémem a troškou marmelády. Nakonec máčet spodek kokosek v čokoládě a položit na pečicí papír, z kterého jde čokoláda lehce sloupnout
Žloutkové křehulky
4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček. Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude (já šlehala asi 4 minuty). Formičky vymažeme olejem a nalejeme do nich lžičkou těsto - dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Pečeme na 150 stupňů, jakmile vyběhne (za cca 10 minut), stáhneme a dosušíme na 50-70 stupňů (dalších zhruba 10 minut). Když jdou vyklepnout z formičky, jsou hotové. Chutnají jako rakvičky. Neosvědčil se mi na ně horkovzduch. Original recept ZDE
Pečené nepečené linecké
Linecké: 50 dkg hladké mouky, 30 dkg másla, 20 dkg cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, citronová kůra a trocha šťávy. Nechat odležet v lednici. Poté vyválet, vykrajovat zvonky nebo jiné tvary. Nepečená část: 50 dkg cukru moučka, 1 PL kakaa, 6 dkg strouhaných ořechů, 6 dkg másla, 1 žloutek (nedala jsem, přidala jsem ždibec másla), rum dle chuti. Vypracovat těsto, vyválet na igelitu a vykrajovat stejné tvary jako z lineckého. Poté slepovat s lineckým marmeládou, polít polevou a ozdobit
Nugátové špičky
HOSTITÓ POTŘEBNÉ PŘÍSADY 14 dkg hl. mouky, 14 dkg hery, 3 polévkové lžíce šlehačky POSTUP PŘÍPRAVY Všechny suroviny smícháme dohromady (já dělám ze dvou dávek), hodně se lepí, poté necháme těsto asi hodinu odležet v lednici. Pak vyválíme na válu, radélkem vykrajujeme kosočtverce či jakékoliv libovolné tvary. Potřeme vajíčkem a posypeme nasekanýma ořechama a vanilkovým cukrem. Jelikož v těstě není cukr, můžete s vanilkou přidat buď moučkový či krystal cukr... |
Skořicové
Suroviny
160 g tuku
160 g hladké mouky
80 g cukru moučky
80 g ořechů
1 vrchovatá lžička skořice
Perníčky
Suroviny:
60g Hery
2 lžíce medu
2 celá vejce
400g hladké mouky
140g moučkového cukru
1 lžička sody
1 lžíce perníkového koření(pozor-ne kypřící prášek do perníku!)
Makové trojlístky
Ingredience
300 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 1 vejce, 250 g másla (hery), 150 g mletého máku
lentilky na ozdobu
Postup
Zpracujeme těsto a necháme minimálně 2 hodiny v ledničce. Po částech odebíráme. Vyválíme váleček, nakrájíme na malé kousky a z každého vymodelujeme kuličku (průměr cca 1 cm). Na plechu vyloženém papírem na pečení dáme vždycky tři kuličky k sobě a doprostřed lehce přimáčkneme lentilku.
Pečeme při 180°C cca 10 minut.
1 dávka - 90 ks
Vánočka po prababičce Ančičce od Mamish
50 dkg hladké nebo polohrubé mouky 12 dkg cukru 12dkg tuku (máslo a sádlo na půl) 3-4 žloutky 3 dkg droždí 1/2 dkg soli asi 1/4 litru mléka citronová kůra vanilka, (muškát a skořice) 3 dkg rozinek, kandovaného ovoce 3 dkg mandlí, ořechů Doma jsme zadělávali 23.12 večer a těsto jsme dali do zádveří nebo na verandu podle zimy. Ale takhle jsou jednoznačně nejlepší, když můžou kynout pomaloučku. sádla není třeba se bát, zvlášť pokud máte domácí.
Hříbečky od Mamish
Mám pro vás další zajímavý recept, je taky po mojí prababičce a pozoruhodný na něj je, že je to verze z války, kdy nebyly suroviny a tak se nastavovalo. Mě osobně chutnají víc než originál a pro toho kdo chce nechemickou modelovací hmotu jsou ideální. 250g dětské krupičky 250g cukru 100g másla (žádný jiný tuk se neosvědčil) 2 lžíce rumu - spíš víc 2 lžíce mléka - spíš víc, dle potřeby 100g mletých oříšků vanil. cukr Krupičku opražíme na sucho do růžova. Přidáme ořechy, cukr a máslo, tekutinami utvoříme hustou hmotu. Rum dáváme vždy poslední a rumem ředíme když hmota příliš ztuhne. Zpracováváme teplé, jakmile dosáhneme "tvarovací" konzistence. Chladnutím hmota tuhne. Připadně opatrně přihřejeme a ředíme tím Rumem. Klasika jsou houbičky, kterým se po zaschnutí máčejí kloboučky v horké čokoládě. Ale dělali jsme stromečky otvírací formičkou. Medvědy na dort, krysy na špejli ... je to fajn hmota.
Myslivecké knoflíky od Jaancii
25 dkg hladké mouky 8 dkg cukru 14 dkg tuku 3 žloutky Vypracovat těsto a vykrajovat malá kolečka na ně dát nádivku: 3 bílky 20dkg ořechů 2dkg cukru moučky promíchat, dávat na kolečka a navrch lískový oříšek. Potom upéct. Nádivku dávám do igelitového sáčku a ustřihnu růžek,jde to rychleji.
Ořechová očka
SUROVINY: 1/2 hrnku másla, 2/3 hrnku cukru moučka, 1 velké vejce /žloutek a bílek zvlášť/, 2 PL mléka nebo smetany na vaření, 1 KL vanilky, 1 hrnek hl.mouky, 1/3 hrnku holandského kakaa, špetka soli, mleté oříšky POSTUP: V míse ušleháme máslo, cukr, žloutek, mléko a vanilku, pak postupně přidáváme mouku, smíchanou s kakaem a solí. Vypracujeme těsto a dáme na hodinku vychladit. Navlhčenými dlaněmi vyválíme malé kuličky, které namáčíme do bílku a obalíme v mletých oříškách, dáme na plech, koncem malé vařečky uděláme důlek doprostřed, pečeme na 18O st. cca 10 min, ne déle, mohly by popraskat a vysušit se. Vychladlé plníme čokoládovou náplní dle vašeho výběru, kterou dáme do zdobícího sáčku s úzkou špičkou. Plnila jsem nutelou s troškou másla a rumu. 1 hrnek = 250 ml
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
200g kokosu, 150g moučkového cukru, 2 vejce
POSTUP PŘÍPRAVY
V míse vše holýma rukama smícháme, tvarujeme kuličky a poté je na plechu vyloženém pečícím papírem při 180 stupních pečeme dozlatova.
Cukroví máte hotové během půl hodinky :-)
Nenabydou, neroztečou se, takže je nemusíte dávat daleko od sebe.
Recept mám z blogu http://madlinakuchyne.blog.cz
Marokánky II
160 g kandovaneho ovoce ( nemusi byt ja ho nedavam)
160 g na hrubo mletych orechu ( vlasaky, liskove, mandle )
160 g cukru krupice
1/2 baleni vanilkoveho cukru
20 g hladke mouky
slehacku,cukry a mouku svarit, pridat orechy, pect na 120-150 ( podle trouby)
Postup:
Heru a med dáme do mísy,rozpustíme v mikrovlnce.Přidáme vejce a našleháme.Vlijeme do formy dom.pekárny,přidáme mouku,cukr,sodu a koření.Necháme vypracovat na program těsto.
Pekárna nám těsto nádherně vypracuje.Pokud nemáme pekárnu,zvládneme to i ručně.Po vypracování zabalíme do fólie a necháme odpočinout.Těsto je výborné v tom,že se dá zpracovávat okamžitě,ale dá se i uchovat v lednici po dobu několika dní.Hodí se na malé kousky,ale i na velké kusy,neroztéká se.Upečené perníčky se ihned po vytažení z trouby potírají směsí rozšlehaného vejce s 1lžičkou vody a špetkou kakaa.Je potřeba potřít jen zlehka,aby se nevytvořily kocoury.
Dělám z dvojité dávky,pekárna to zvládne
Troubu vyhřát asi na 180°C
Péct asi 5-7 min
Postup:
Upéct trojúhelníčky, slepit rybízovou marmeládou a potřít rumovou polevou.
Pomerančové čtverečky
Suroviny: Postup: Marokánky Postup: 1.těsto: 150g hladké mouky, 50g moučkového cukru, 100g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, citronová kůra Vypracujeme těsto, necháme hodinu v chladu odpočinout. Vyválíme a vykrajujeme malá kolečka. Na vymazaném plechu upečeme do růžova. Upečená, vychladlá kolečka potřeme marmeládou a na každé položíme stejně velké nepečené kolečko z čokoládového těsta. To připravíme zpracováním surovin na čokoládovou hmotu. Vyválíme, vykrajujeme stejně velká kolečka a marmeládou spojujeme pečená a nepečená kolečka. Potřeme (nepečené) citronovou polevou, ozdobíme půlkou vlašského ořechu. 250g kokosu, 250g mletého cukru, 125g tuku, špetka prášku do pečiva Vypracujeme těsto, plníme do formiček a pomalu upečeme. Formičky nedávat plné, těsto se při pečení nafoukne. Formičky není třeba vymazávat. Vychladlé slepujeme krémem s lineckým kolečkem, ozdobíme (kouskem želé, rozinkou,...) a mírně pocukrujeme. 250g hladké mouky,200g másla nebo hery,100g moučkového cukru,2 sáčky vanilkového cukru,2 sáčky čokoládového pudinku,1 lžíce mleté skořice,cukrové perličky na posypání Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce. Tvoříme malé kuličky,vkládáme do lisu na česnek a protlačujeme na plech vyložený papírem na pečení.Posypeme barevnými perličkami a pečeme při nízké teplotě asi 8 minut. 80 g másla, 240 g moučkového cukru, 4 uvařené žloutky, 1 lžíce rumu, 8 lžic kokosu Do misky dáme cukr, změklé máslo, rum, rozdrobené žloutky a vařečkou zpracujeme hladké těsto. Vmícháme kokos a tvarujeme malé kuličky. Do každé vytlačíme koncem vařečky důlek, obalíme boky v kokosu a dáme je ztuhnout do ledničky. Zatím rozpustíme čokoládu a do každého důlku trochu kápneme. těsto: 360 g hladké mouky, 160 g moučkového cukru, 160 g mletých ořechů, 250 g másla nebo hery Na vál prosijeme mouku a moučkový cukr. Přidáme ořechy, je dobré část nahradit lískovými, cukroví je pak křehčí. Posypeme na kousky nakrájeným tukem a zpracujeme těsto. Rozdělíme je na několik částí. Z každé části vyválíme tenký váleček, který rozkrájíme na stejné kousky. Z každého kousku vymodelujeme kuličku. Tři kuličky přiložíme k sobě a doprostřed vtiskneme půlku ořechu. Pečeme při 180°C asi 12 - 15 minut. těsto: 240 g másla, 240 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 2 lžíce mléka, kůra a šťáva z 1 citronu Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto a dáme vychladit. Tyto poslední recepty a spousta jiných jsou i s fotem zde
200 g hladké mouky
100g másla
60g moučkového cukru
1 vejce
1 vanilkový cukr
kůra z jednoho citronu
špetka kypřicího prášku
špetka soli
na polevu:
250 g moučk.cukru
3 lžíce pomerančové šťávy
2 lžíce horké vody
Přísady na těsto zpracujeme a těsto necháme asi 1/2 hodiny odpočinout.Pak vyválíme plát a vykrajujeme nejrůznější tvary jak chceme a pečeme při 180 °C asi 8 min.
hotové pečivo namáčíme vršky do polevy kterou si připravíme tak že smícháme cukr horkou vodu a šťávu z čerstvého pomerančea třema tak dlouho až bude poleva hustá.
nakonec ozdobíme tence nakrájenými proužky z pomerančové kůry.
toto pečivo je po několika dnech uležení nádherně provoněné citronem a pomerančem s mooooc dobré.....
1/4l mléka
40g másla nebo rost. tuku
30g hladké mouky
160g cukru moučky
150g nasekaných arašidů
200g kandovaného ovoce,rozinky
Máslo,mléko, mouku a cukr vaříme do zhoustnutí.Potom přidáme arašidy,kan. ovoce ,rozinky. Pečeme na pečící folii nebo na vymazaném plechu posypaném hrobou moukou..Ještě teplé sundáme z plechu pak namáčíme do čokolády.
Maryšky
Ingredience
2.těsto: 250g moučkového cukru,50g kakaa, 50g másla, 30g mletých ořechů, 3 lžíce rumu a trochu citronové kůry
poleva: 200g prosátého moučkového cukru, 2 lžíce vařící vody, 4 lžíce citrónové šťávy
rybízová marmeláda na slepení, ořechy na ozdobuPostup
Nafukovací bábovičky
Ingredience
máslový krém, linecká kolečkaPostup
Špagetky
Ingredience
Postup
Žloutková očka
Ingredience
na dokončení: rozpuštěná čokoláda, trochu kokosuPostup
1 dávka - 40 ksOříškové trojlístky
Ingredience
dále: celé půlky vlašských ořechůPostup
1 dávka - cca 950 g , 80 ksCitronové tyčinky
Ingredience
poleva: 300 g moučkového cukru, 2 bílkyPostup
Zatím umícháme polevu z bílů a prosátého cukru.
Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu necháme v ledničce. Druhou na pomoučeném vále rozválíme na obdélník o tloušťce 5 mm. Okraje zarovnáme rádýlkem a celou plochu potřeme polovinou polevy. Rádýlkem nakrájíme na tyčinky a s pomocí nože je přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Totéž provedeme s druhou polovinou těsta.
Pečeme při 110-120°C 20-25 minut.
250 g oříškového nugátového krému (nugeta), 100 g másla, 2 PL vaječného koňaku-ušlehat a stříkat na piškoty. PO důkladném ztuhnutí namáčet do čokolády.