Sladké pečení
Střecha z bebe sušenek
1 balíček světlých,1 balíček tmavých bé bé sušenek,15 dkg moučk.cukru,20 dkg másla,50 dkg obyč.jemného tvarohu /né z vaničky/ -/je balen jako máslo/rum,2 banány.
POSTUP PŘÍPRAVY
Utřeme máslo s cukrem,tvarohem a ochutíme rumem /používám ruční šlehač/.Na alobal naskládáme jako šachovnici bé bé sušenky 3 řady po 7 kusech,/střídáme světlou a tmavou barvu/.Potřeme polovinou tvarohového krému a zakryjeme znovu sušenkami bébé poskládanými jako šachovnice,ale tentokrát na tmavou světlou a obráceně.Rozetřeme zbytek krému, a na prostřední řady položíme oloupané banány.Vezmeme tento alobal a z obou delších stran přiklopíme k sobě tak,že se sušenky nahoře spojí do střechy.Po zatuhnutí v lednici polijeme čokoládovou polevou a dáme znovu vychladit.Pak už jen krájíme a nestačíme se divit jak dobrůtka mizí.!!!!!!!
Nejprve si utřeme máslo s cukrem a tvarohem.Přidáme trochu rumu.Podle chuti
Poté natřeme tvarohovou náplň,chce to trošku trpělivosti,proto si raději alobal na okrajích ohrnuji,aby se sušenky nerozjíždělyNa nápň naskládáme znovu šachovnicově sušenky,ale tentokrát obráceně.
Rychlé punčové řezy
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na těsto:4 vejce,200g cukru,300g polohrubé mouky,1 vanilk.cukr,1rozpuštěná(vychladlá) Hera,1 šlehačka,1prášek do pečiva,1 vanilkový pudink,1 jahodový pudink. Na polití:150ml rumu,200ml sirupu nebo šťávy.Nesmí být domácí,protože ta neobsahuje žádné barvivo a těsto by se neobarvilo.Takže nejlépe nějakou červenou šťávu z Penny nebo Kauflandu. Na polevu:300g moučkového cukru,6 lžic horkého mléka,šťáva z půlky citronu.Asi půl tabulky čokolády na vaření,3 lžíce mléka.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce,cukr,vanilk.cukr,Heru,šlehačku a mouku s práškem do pečiva vymícháme v hladké těsto.Rozdělíme ho na 2 poloviny,do jedné půlky zamícháme vanilkový pudink,do druhé jahodový.Na vymazaný,moukou vysypaný plech rozetřeme nejprve vanilkové těsto a na něj těsto jahodové.Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 asi 30-35 minut.Ještě na horkou buchtu nalijeme rozmíchanou směs rumu a šťávy.Celé množství,nebojte se toho.Je toho dost,ale do buchty se to vsákne a je potom krásně vláčná.
Na polevu v míse mícháme cukr,citr.šťávu a mléko dokud poleva jakoby nestéká ze lžíce.V případě potřeby přidáme mléko.Rozetřeme na vychladlý moučník a mezitím než poleva ztuhne,připravíme si čokoládu na postříkání tak,že ji rozehřejeme ve vodní lázni a rozředíme mlékem.Čokoládou pocákáme buchtu a vidličkou "projedeme" až do citronové polevy.Je to obr mňamka,uvidíte,že se všichni budou oblizovat.Vřele doporučuji!
Řezy hory doly
Těsto:30 dkg polohrubé mouky, 1 a 1/2 dcl oleje, 1 a 1/2 dcl vody, prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 5 vajec, 30 dkg pískového cukru. Krém: 3/4 l mléka, 2 vanilkové pudinky,cukr dle chuti, 2 krémové zakysané smetany, 2 skořicové cukry.
Postup:
Žloutky ušleháme s cukrem a ostatními surovinami mimo bílků, z těch ušleháme tuhý sníh a vmícháme do těsta. Nalijeme na vymazaný a vysypaný vysoký plech. Z mléka, dvou pudinků a cukru uvaříme pudink, který lžící naklademe na syrové těsto a dáme péci do vyhřáté trouby. Po upečení a vychladnutí potřema zakysanými smetanami a posypeme skořicovým cukrem.
Jde to udělat i obráceně: těsto bez kakaa a čokoládové pudinky.
Sloní slzy
Suroviny: Postup: Tiramisu Suroviny: Bílkový chlebíček od Libušky Na 1 bílek 3,5 dkg cukru krupice 1,8dkg pol. mouky 0,5 dkg rozpuštěného tuku (máslo, hera) Na 8 bílků 10 dkg krájených oříšků (vlašské, lískové) 10 dkg rozinek 5 dkg čokolády Může se přidat trochu zavařené dýně, kandovaného ovoce, lžíce rumu. Do tuhého sněhu zašleháme po lžičkách cukr, lehce zamícháme mouku, potom rozpuštěný tuk a nakonec ovoce. Formu dobře vymastíme a pečeme v mírně vyhřáté troubě 3/4--1hodinu. Prochladlý vyklopíme a můžeme polít čokoládou. 300g CUKR MOUČKA
Těsto: 6 vajec
200g cukru
150g hladké mouky
3 PL kakaa
Náplň: 250ml zakys.smetany
10dkg mouč.cukru
citron.šťáva
250ml smetany
1želatinový ztužovač
banány
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny a vmícháme mouku a kakao. Těsto rozdělíme a rozetřeme na dva plechy s peč.papíry. Pečeme při 200°C, upečenost zkusíme špejlí.
Necháme vychladnout,překlopíme na čistý peč.papír a ten použitý opatrně sloupneme.
Zakys.smetanu smícháme s mouč.cukrem a cit.šťávou.Přidáme žel. ztužovač připravený dle návodu a vyšlehanou smetanu.Vše dobře promícháme.
Na pláty naneseme náplň, rozetřeme a na střed naskládáme oloupané banány s ořezanými špičkami.
Plát přeložíme přes banány a přitiskneme. Necháme v lednici minimálně hodinu tuhnout.
2 balíčky dlouhých piškotů (kupuju Seditu)
2 pomazánková másla (smetanová, bez příchuti)
2 smetany ke šlehání (po 250 ml)
150g moučkového cukru
silné presso nebo kafe z instantního
trochu rumu
Marcipán podle p. Pelikána
300g FONDANT
300g SUŠENÉ POLOTUČNÉ MLÉKO
45g LUKANA (100 % TUK)
75g GLUKÓZA
10g VANILKOVÝ CUKR
MANDLOVÁ TRESŤ DLE CHUTI (ASI DVĚ POL. LŽÍCE)
A 45 ML VODY, PŘIDÁVAT POSTUPNĚ, NĚKDY STAČÍ MÍŇ, ZÁLEŽÍ JAK JE TUHÝ FONDANT.
FONDANT, LUKANU A GLUKÓZU SI ODVÁŽÍM DO JEDNÉ MISKY A DÁM TO DO MIKROVLNKY NA CHVÍLI NAHŘÁT,
PROMÍCHÁM A PAK TO PŘELIJI DO PEKÁRNY. PŘIDÁM OSTATNÍ SUROVINY A ZAPNU PROGRAM Č.7- PŘÍPRAVA TĚSTA.
VODU PŘIDÁVEJ POSTUPNĚ.
AŽ SE UTVOŘÍ V PEKÁRNĚ KOULE Z MARCIPÁNU, TAK JI VYPNU A JEŠTĚ TROCHU RUČNĚ PROPRACUJI(VÁLENÍM).
VYVALUJI NA PODLOŽCE A PODSYPÁVÁM SOLAMYLEM. DOBŘE SE MI MATISKÁVAL I PATCHWORK.
CO NESPOTŘEBUJI TAK SKLADUJI V LEDNICI, ZABALENÉ VE FÓLII A DANÉ DO DÓZY.
V PŘÍPADĚ POTŘEBY STAČÍ NAHŘÁT OPATRNĚ V MIKROVLNCE A ZNOVU PROPRACOVAT.
Postup:
pomazánková másla vyklopíme do misky, přidáme smetanu, cukr. Trochu promačkáme vidličkou, aby nám to hned všechno nevystříkalo ... a hned šleháme do tuhého krému. Připravíme si obdélníkovou misku (často používám krabičku do mikrovlnky, mám 2 široké přesně na délku piškotu a tohle množství se mi tam přesně vejde). Piškoty namáčíme do směsi rumu a kávy, vrstvu pokryjeme krémem a postup opakujeme. Pozn.: opravdu se nenechte odradit tím pomazánkovým máslem, je to opravdu lahodné a vůbec to není slané. Tak hurá do toho ... A pokud se bojíte udělejte nejdřív z poloviční dávky ...
Filomena-Dia verze je stejná,akorát piškoty kupuju Dia celozrné a používám místo cukru umělé sladidlo
Rafaelo na plech
Suroviny:Tento recept koluje nyní po netu jako velký šlágr-včera jsem ho upekla a je super-doporučuji!!!!Jen jsem upravila dávky cukru (původní se mi zdál hoooodně sladký)
POTŘEBUJETE:
2 hrnky polohrubé mouky,1/2 cukru krupice(jemné-ne krystal), 1 hrnek mléka, 1 vanil. cukr, 1 prdopeč, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje - to je na těsto
Na nasypání je : 1 hrnek kokosu+ 1/3 hrnku cukru krupice- to smícháme (malinko necháme na konec)
A nakonec ještě 1 až 2 šlehačky
Postup:
Všechny přísady na těsto smícháme a dáme na plech, posypeme smíchaným kokosem a cukrem a pak dáme péct do rozehřátě trouby na 150 °C.Pečeme 20- 25 minut.Ihned po vyndání z trouby polijeme šlehačkou.Nakonec dovysypem zbytek kokosu s cukrem.
Řezy orgasmus
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky
1,5 hrnku cukr krupice
2 vejce,1 prášek do pečiva, 2 lžičky sody
1 ananasovy kompot(menši) rozmixovat i se šťávou
Krém:
2 pomazánkové másla
1 kupovany puding vanilkovy v kelimku (nebo uvařit půl vanilkového pudinku ve 200 ml mléka)
1 lžice cukru krupice
1 vanilkovy cukr
ořechy, čokoláda na vaření
Postup:
POSTUP PŘÍPRAVY
Vše zamíchat, dát péct, nechat vychladnout a potříit krémem.
Nakonec posypat sekanými ořechy a pocákat čokoladou (100 g čokolády na vaření a 70g ztuženého tuku rozpustit ve vodní lázni).
Medovník
Suroviny:45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
3 vrchovaté lžíce medu
4 lžíce smetany
Placky budeme potírat sirupem, který si připravíme:
4,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
75 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
Postup:
Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme vlažný krém. Vypracujeme těsto, které zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice odpočinout asi na hodinku.
Z těsta si uděláme pět kousků, které máme přikryté aby neoschly. Je to nutné, protože by se těsto při válení trhalo. Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2–3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm. Zbytky těsta si dáváme stranou a pak z nich uděláme placku a její díl použijeme na ozdobu. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené kolo si necháme vystydnout na papíru dokud nezchladne a bude se dobře přenášet. Takto upečeme všechny kola.
Připravíme si krém: 1 kondenzované zkaramelizované mléko 397 g (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo1 a čtvrt hodiny v papiňáku. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla. 7 dkg umletých vlašských ořechů, 20 dkg másla. Vše utřeme dohromady a dáme ztuhnout do lednice.
Moučník MARGOT
2celá vejce
1/4l oleje
1 hrnek mléka
1 hrnek cukru
2 hrneky pol. mouky
1 prdopeč
1 čokoláda margot nastrouhat
Vše zamícháme, vylijeme na plech a pečeme.
Jablkové řezy s pudinkem
45 dkg hl. mouky,14 dkg cukru,14 dkg tuku,2 vejce, trochu mléka a prdopeč.
Vypracujeme vláčné těsto a rozdělíme na 2/3 a 1/3. oloupeme jablka, čím víc, tím líp. Nakrájíme na plátky, dáme do mísy a přidáme cukr dle chuti a jablek a asi 3 vanilkové pudinky(podle množství jablek).Potom vyválíme na plech 2/3 těsta, na to jablka s pudinkem zbytek těsta dáme nahoru. Propícháme vidličkou a dáme zvolna péct.
HRABĚNČINY ŘEZY POTŘEBNÉ PŘÍSADY 40dkg polohr.mouky 15dkg cukru 20dkg hery 1/2 prášku do pečiva 4 žloutky POSTUP PŘÍPRAVY Z uvedených přísad vypracujeme těsto. Dvě třetiny rozválíme na plech a jednu třetinu dáme do mražáku ztuhnout. Nakrájíme větší množství jablek na menší kousky,posypeme skořicí. Ušleháme sníh ze 4 bílků s 20gkg cukru,dáme na vrstvu jablek. Na povrch nastrouháme ztuhlé těsto. Dáme péct do vyhřáté trouby. |
MARCIPÁN II - se Salkem
autor Karofka
1 krabice sušeného mléka
1 plechovka SALKA
2 lžičky oleje
asi 1 dcl vody
podle potřeby potravinářské barvivo
pár kapek mandlové tresti
Mléko prosít dvakrát přes husté síto. Všechny suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Vodu nedáme všechnu, ale trochu si ji nalijeme na mělký talířek. Je-li těsto tuhé, vodu raději přidáváme tak, že si do ní namáčíme ruce a tak zapracujeme. Zpočátku se těsto dělá špatně a nezkušené zřejmě pozlobí. Ale nakonec se podaří.
autor Papagaja - Kytky
Do Salka nasypeme přiměřeně sušené mléko (asi 1/2 krabice) a vytvoříme hmotu. Měla by být spíš řidší. Dáme do sáčku, dobře uzavřeme-přidáme malinko mandlové tresti, a dáme do druhého dne do lednice.
Osvědčilo se mi to - sušené mléko postupně natahuje vlhkost a hmota dál tuhne.
Druhý den přibarvíme bretonem rozpuštěným ve lžíci vody a dobře propracujeme. Těsto by mělo být měkké, vláčné. Vyválíme placku mezi dvěma mikroten. sáčky. Vykrájíme tvary a dotvarujeme je do požadovaného vzhledu.
Na tvarování jsem použila vykrajovačku a papírová plata od vajec. Zvonečky nebo kytičky necháme do druhého dne oschnout. Pak dovnitř dáme kuličku z hmoty (uchované v mikrotenu) a opatrně zapíchneme usušené květní tyčinky. Hmota je výborně tvárná, lze použít i na potahování celých dortů.
FONDANT
Fondantová pasta
60 g ztuženého 100% tuku
30 ml citrónové šťávy
30 ml vody
750g kvalitního moučkového cukru
Do hrnce dáme tuk, citrónovou šťávu a vodu a na mírném ohni, za stálého míchání rozpouštíme tuk. Odstavíme a prosijeme 250g cukru a mícháme až do úplného spojení. Vrátíme na sporák a přivedeme do varu a pak hned sundáme. Postupně přidáváme přesátý zbytek cukru, míchat až dosáhneme hebkou a jemnou pastu, která se již nelepí. Pokud se po přidání všeho cukru hmota ještě lepí, přidáme ještě trochu přesátého cukru. Tato pasta je k okamžité spotřebě. Může se přibarvit.
Fondant určený k potahování dortu
1 balíček želatiny-1 pol. lžíce
1 polévková lžíce oleje
2 polévkové lžíce ztuženého tuku
1 kilogram moučkového cukru
/1 dcl fruktózový sirup/
Želatinu rozpusťte v 1 dcl vody. V míse nebo mixeru smíchejte všechny ingredience, přidejte želatinu a zpracujte na hladkou hmotu.
Pokud nemate zmíněny sirup, přidejte ztuženy tuk.
Uchovávejte pod fólií v chladničce, pracovní plochu a váleček posypejte škrobovou moučkou, jinak se bude lepit a lepit.
Na dort doporučuji tloušťku plátu cca. 3-5 mm silnou, tenčí se trhá.
Při nanášení na dort naviňte rozváleny plát na váleček a přeneste na korpus.
MARCIPÁN ZE SIRUPU KUKUŘIČNÉHO
Děvčata sirup je možné použít- pšeničný,kukuřičnoječný,rýžový. JAVOROVÝ PROSÍM NEBRAT.
Marcipán hmota na potah dortů figurky růže cokoli
25 dkg sušené mléko polotučné,50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
2 lžice Kukuřičný sirup čirý.Sirup dostanete ve zdravé výživě.KDO POUŽÍVÁ GLUKOZU STAČÍ 1 VRCHOVATÁ LŽÍCE
2 lžíce vody.
1 LŽIce AROMA SLADKÁ MANDLE
Marcipán zpracovat pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat,Přelili by jste ho.Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
S vodou prosím velmi opatrně,jak marcipánovou hmotu přelijete,špatně se pak
dává dohromady.Propracujete hmotu a na hladké ploše.. si podsypete
solamylem.
300 g hořké čokolády, 30 ml vody, 30 g cukru, 90 g glukózy Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni (pomalu, voda nesmí vařit). Modelovací čokoláda
Ingredience
Postup
Vodu s cukrem svaříme na hustý sirup. Odstavíme, přidáme glukózu a rozmícháme dohladka. Tuto hmotu vlijeme do rozpuštěné teplé čokolády a dobře vymícháme na hustou hmotu, která se nelepí na stěny nádoby.
Necháme vychladnout a rukama na vále důkladně propracujeme. Uložíme do mikrotenového sáčku a před dalším použitím necháme několik hodin uležet. Hmota částečně ztvrdne, ale po krátkém zahřátí zase změkne.
Marcipán od aero-orion - v poslední době oblíbený
Suroviny: 25 dkg sušeného polotučného mléka, 50 dkg cukru moučka (oboje prosít), 2 PL čirého kukuřičného sirupu (prodává zdravá výživa) nebo 1 vrchovatá PL glukózy, 2 PL lžíce vody, 1 ČL aroma sladká mandle.
Postup: Zpracovat v míse, dopracujeme na stole. Pokud se hmota drobí, namáčíme ruce v teplé vodě a dopracujeme. Vodu po lžících už nepřidáváme, abychom marcipán nepřelili. Ukázka hmoty zde.
Banánová bábovka od Jany
80 g másla nebo rostlinného tuku
110 g pískového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
2 banány
150 ml mléka
1 lžíce citronové šťávy
250 g polohrubé mouky
1 lžička prášku do pečiva
tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy, moučkový cukr na posypání.
Postup:
1. Změklý tuk utřeme s větší částí pískového a vanilkového cukru do pěny a postupně přidáme žloutky.
2. Oloupané banány vidličkou rozmačkáme a s vlažným mlékem a citronovou šťávou je přidáme ke žloutkové pěně. Vmícháme část prosáté mouky.
3. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme zbylou část cukru a se zbylou prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva zlehka vmícháme do těsta.
4. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v středně předehřáté troubě pečeme asi 40 minut dorůžova. Necháme krátce stát a vyklopíme. Upečenou bábovku pocukrujeme.
Obměna: Do těsta můžeme přidat opláchnuté rozinky a nadrobno nakrájené kandované ovoce. Bábovku pro slavnostnější příležitost přelijeme čokoládovou polevou.
Recept je opsaný přesně z kuchařky, takže si ho upravte podle svých potřeb jako já. Např dávám tam moučkový cukr, vše postupně přimíchávám a sníh z bílků lehce vmíchám nakonec.
Tak ještě jednou dobrou chuť
Buchty (Honzovy) od Hrochů
1/2 kg hladké mouky
1kl soli
1/4 l mléka
2 dcl oleje
3 žloutky
3 pol.lžíce cukru
1kostka kvasnic
Hmota z marshmallow
Hmota z marshmallow
Sáček marshmallows ( např. JoJo, Haribo,...), 1-2 lžíce citr. šťávy, práškový cukr.
Na podsypání škrob.
Obsah sáčku vsypeme do nádoby, přidáme šťávu a dáme na 20-30 sekund do mikrovlnky na plný výkon.(Několikrát průběžně promícháme ) Promíchávám - šlehám - širokým nožem. Neodcházíme od mikrovlnky a čas přidáváme radši po vteřinách - hmota ráda kypí !Když se rozpustí, přidáme k nim část práškového cukru .Promícháme a přidáváme cukr, dokud to jde. Na vál nasypeme kopec pr. cukru, rozhrneme a shrneme do ní hmotu z nádoby. Zapracujeme cukr nejdřív nožem, pak rukama. Hmota vypadá jako tužší těsto.
Protože lepí, je třeba při jejím vyvalování podsypávat škrobem nebo cukrem, lepí se i na mikrosáčky.
Pokud je tuhá, zapracujeme ještě trochu šťávy, nebo vlhkýma rukama vodu.
Hmota na vzduchu tuhne, je třeba ji přikrývat. Pokud je pořád příliš tuhá, stačí ji dát opět do mikrovlnky, ovšem jen na 5 - 10 sekund.
Dá se přibarvovat, ale je houževnatější než marcipán, proto gelovou barvu otřenou o hmotu párátkem ještě trochu rozmělníme prstem namočeným ve vodě.
Hmota má krásně sametový povrch.
Dvoubarevné bonbony můžeme rozstříhnout - získáme tak dvě barvy. Některé bonbony (např. velké kulaté červené) stačí dobře omýt pod teplou tekoucí vodou - barevný cukr se smyje a dostaneme bílou hmotu.
Zbytky hmoty dobře zabalíme do sáčku a uchováváme v pokojové teplotě. Vydrží poměrně dlouho, cukr ji konzervuje. I když ztuhne na kámen, před dalším použitím stačí kus odkrojit a v mikrovlnce povolit, pak propracovat atd...