Nápoje
PEČENÝ ČAJ
Postup:
Ovoce(jakékoliv co se nerozvaří,i z mražáku)nakrájíme na kostičky. Dáme na hlubší plech nebo pekáček. Zasypeme cukrem a přidáme koření. Vložíme do trouby a pečeme asi půl až třičtvrtě hodiny(pozor pustí šťávu).Potom vyndáme z trouby, přidáme citron a rum. Vše dáme do sklenic a dvacet minut sterilizujeme na 80stupňů.
Hotový čaj- dáme asi 2-3lžíce ovoce i se šťávou do hrnku a zalijeme horkou vodou. Konzumujeme i s ovocem. Dá se pít i jako americká limonáda nastudeno.
Rady na závěr:
Pěknou barvu čaji dají švestky.
Rumu a citronu dávám malinko víc.
Dělám jen z poloviční dávky.
Dají se použít i hrozinky.
Použila jsem i zavařené hrušky, které jsme nemohli sníst.
Šťáva z červené řepy (jahodová,malinová, višňová)
1,5kg oloupané řepy nastrouhat a rozvařit ve 4litrech vody(stačí hodka).Pak v látce zcedit,trochu vymačkat(po silném vymačkání může být šťáva kalná) a rozpustit v tom 4kg cukru a 100g kyseliny citronové.Nakonec přilít lahvičku jmenované tresti(višňová se někdy prodává pod názvem CHERRY)a ve sklenicích 20min zavařit
Jahodový džus
Omyté jahody mírně podlít vodou(asi 2dl na kg jahod)a rozvařit.Ještě horké rozmixovat a prostřít cedníkem.K 1kg protlaku přidat 200g cukru,4g kyseliny citronové(asi kávová lžička) a 1,8 litru vody.Znovu rozmixovat a nalít do sklenic a 20min zavařit. Já tam tu vodu nedoplňuju,kvůli úspoře sklenic zavařuju džus hustý a ředíme ho až po otevření sklenice. Zkoušela jsem asi 1/5váhy jahod nahradit jablky - nejsou tam cítit a vlastně jsem část jahod "ušetřila
Domácí griotka
1 kg višní(odpeckované a umyté) dáme do 3l sklenice a prosypeme 1/2 kg cukru krupice a zalijeme 1/2l vodky.
Přikryjeme celofánem, dobře zavážeme a necháme alespoň 1 měsíc v chladnu odležet (dokud se cukr nerozpustí).
Mezitím občas prostřeseme. Scedíme do lahví a višně použijeme např do pohárů. Dají se uchovat v mrazničce (ale kvůli alkoholu nezmrznou) a na vánoce jsou dobré např. do nepečených kuliček
Rzbízový sirup
rybíz černý nebo červený
cukr
kyselina citrónová
Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale moc zkvasit. Pak přes gázu zlehka procedíme a vymačkáme, odměříme a dáme do větší nádoby. Zahřejeme zhruba na 70 °C a přidáme na každý litr štávy 1,7 kg cukru a 3-10 g kyseliny citrónové. Čím víc vody, tak i více kyseliny citrónové. Zahřejeme na 85 °C, mícháme, sbíráme pěnu. Ihned ještě horké plníme do lahví, ty položíme a necháme až do vychladnutí. Takto připravený sirup v lahvích nerosolovatí. Stejným postupem můžeme dělat sirup z jahod, malin, ostružin, ale přidáme více kyseliny citrónové.
.Pomerančový dýňový džus
3kg dýně,
1,20kg cukru,
2 l vody,
l žička kys.citronové,
2 citrony,
1 pomerančový sirup
Cukr rozvaříme ve vodě s kys.citronovou a vložíme do toho kostky dýně na 24h.Pak přidáme omyté,pokrájené citrony a rozvaříme.Rozmixujeme,naředíme s 10 l vody a sirupem a zavaříme.
Tu vodu bych tam dala v malém množství,třeba 2-3 l,a ředila bych to před spotřebou...
Bezinková limonáda
5 l vlažnej vody
450 g kryštálového cukru
1 citrón vymačka
1 citrón nakrájať na kolieska
0,5 dkg kyseliny citrónovej
4 kvety bazy
Všetko dáme do 5 l pohára a necháme 3-4 dni na okne. Po 4 dňoch scedíme do fliaš, necháme pár dní v chlade a môžeme konzumovať. Chutí to ako také voňavé šampanské.
Likér z černého bezu
2l plodů černého bezu,1l vody,1kg cukru krupice, 2 čajové lžičky mleté kávy a 500ml rumu.
Na likér si natrhejte co nezralejší plody černého bezu. Kuličky zalijte 1 litrem vody a vařte 15 minut. Potom prolisujte přes jemné sítko. Ke šťávě přidejte cukr a povařte dalších 5 minut. Po dovaření vsypte kávu. Nechte vychladnout a přilijte rum.Důkladně promíchejte a nalijte do vyvařených láhví
Sirup z růží
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
32 květů růží, 2 litry vody, 2 kg cukru - medu, 50g kyseliny citronové
POSTUP PŘÍPRAVY
Na růžový sirup můžeme použít jakékoliv květy z pnoucí růže (kvůli barvě se používají růžové a červené).
Nejvhodnější odrůdou je růže stolistá, ale já jsem dělala z růžového keře s červenými a růžovými květy, aniž bych znala přesnou odrůdu - jestli měl 100 lístků nevím, podrobně jsem nepočítala :o))
Klasická růže není vhodná, i když byste se jistě neotrávili...
Otrháme z keře 32 květů růží, měly by být krásně rozkvetlé, ani ne poupátka a také ne těsně před odkvětem.
Okvětní plátky obereme do 4litrové sklenice nebo plastového lavoru, není vhodná kovová nádoba!
Převaříme 2 litry vody, necháme chvilku zchládnout, aby nám nepraskla sklenice s lístky (mně praskla :-( , čekala jsem málo!)
Přisypeme kyselinu citronovou (půl sáčku) - barva krásně zreaguje - kouzlo pro děti!!!
Necháme namočené přes noc nebo klidně i další celý den.
Růžové lístky dobře vyždímáme přes plátýnko či v plínce a vyhodíme do bioodpadu.
Do růžové vody přisypeme 2 kg cukru a krátce svaříme, abychom měli cukr beze zbytku rozpuštěný.
Poté horké naléváme přes sítko do dobře umytých láhví až po okraj, aby se zamezilo přistupu vzduchu, víčko se tak zpravidla dobře chytne a sirup pevně zazátkujeme!
Necháme vychladnout a láhve odneseme do komůrky. Otevřené skladujeme v lednici.
Připravujeme jako klasický sirup - je to moc dobré a zvláštně voňavé pitíčko!
Malinový sirup
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Potřebujeme: 2,5 kg malin (rybíz, bezinky), 2 l vody, 5 dkg kyseliny citronové, na 1 kg šťávy 1 kg cukru
POSTUP PŘÍPRAVY
Jak na to:
Ovoce rozmačkáme, přidáme vodu a kyselinu citr. a necháme 24 hod. stát v chladu. Směs necháme překapat a prolisujeme přes plátno. Zvážíme a smícháme s cukrem. Směs přivedeme k varu - NEVAŘIT! Stáhnout pěnu, horké nalévat do vypařených lahví, ihned zazátkovat. Vydrží i 2-3 roky. Zbytek dřeně namíchat s 1 l vody a opět nechat vyluhovat, kyseliny citronové přidat již méně.
Pomerančový džus
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 pomeranče,1 citron,3,5 dkg kyseliny citronové,1 kg cukru,voda
POSTUP PŘÍPRAVY
Nejprve pomeranče a citron omyjeme,nejlépe vydrbeme drátěnkou,aby jsme je zbavily případných chemických prostředků,protože je budeme krájet i s kůrou.Nakrájíme je tedy na kostičky ,dáme do hrnce,přidáme kys. citronovou a 1,5 l vody.Necháme 48 hod. odstát.
Po dvou dnech dáme vařit asi tak na 20 min.,aby se co nejvíce rozvařily.Mezitím si svaříme 8 l vody s 1 kg cukru.Rozvařené pomeranče s citronem rozmixujeme a vlijeme do svařené vody.Po vychladnutí přecedíme ,aby jsme se zbavily zbytečné dužiny z citrusů a nalijeme do pet lahví.Získáte 9,5 l skvělého džusu,tak DOBROU CHUŤ
poznámka:musím uznat,že bez kůry je ještě lepší.Vyzkoušela jsem 3 pomeranče,2 mandarinky a 1 citron bez kůry a nemá to chybu.
...rozkrájené pomeranče a citron s kys. citronovou,necháme 48 hod odležet |
....po dvou dnech rozvaříme a rozmixujeme a získáme hustou hmotu,kterou smícháme s 8 l svařené vody s cukrem |
....necháme vychladnout,přecedíme a plníme do pet lahví |
....NA ZDRAVÍ |
Domácí beileys
Suroviny:
1/2 l mléka
1 mandlový pudink
1/2 l rumu
2 slazená mléka - salka
Postup:
Salka vaříme 2 hodiny ve vodě (v plechovce).
Mandlový pudink uvaříme v 1/2 l mléka (nesladíme).
Uvařené salko i pudink necháme vychladit, vychlazené dáme do mixéru, přidáme rum a vše smícháme dohromady. Naléváme do uzavíratelných lahví. Z jedné dávky vyrobíme cca 1,5 l nápoje. Může se ihned konzumovat, ovšem nejlepší je tak po 3 týdnech.
Vše si upravte podle sebe. Pudinky mohou být i čokoládové či ořechové. Já dávám i méně rumu. Vše dle chuti.A dá se místo pudinku použít i smetana ke šlehání.
Arctic nescafé
Suroviny Postup:
100ml nescafé frappé
100ml coca-coly
40ml smetany
Sklenici naplníme do 2/3 kostkovým ledem. Zalijeme nescafé frappé, coca-colou a smetanou, zamícháme lžičkou. Podáváme s brčkem.
HRUŠTIČKA ROZPÁLENÁ
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 menší zralé hrušky, 400 ml mléka, 2 lžíce arašídového máslo, špetka soli, 1/4 mletého badyánu
POSTUP PŘÍPRAVY
Hrušky rozmixujeme s teplým mlékem, potom všechny ingredience přivedeme k varu. Poté odstavíme z plamene a necháme 15 minut stát. Rozmixujeme a servírujeme v tlustostěnných pohárech.
NETRADIČNÍ NÁPOJ PRO ZIMNÍ VEČERY