Maso
Tchýnino výtečné kuře s tatarkou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Pro 4 osoby: 600 g kuřecího masa(může být cokoliv - prsa, stehýnka,špalíčky dle chuti) , 2 větší cibule, sůl, pepř, máslo na vymazání pekáčku,tatarka light(může být i obyč.), sýr eidam plátky 100-150g.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vymažeme si pekáček kouskem másla (nemusí být - cibule pustí dost šťávičky), na něj poklademe na kolečka nakrájenou cibuli,pak kousky kuřete, osolíme, opepříme dle chuti.Pak zalijeme celou tatarkou-stačí malá (já ředím tatarku půlkou bílého jogurtu asi 75g).No a nakonec zakryjeme plátky sýra.Nejprve peču asi 20 min na 250 C° zakryté, poté odkryju a ještě peču, aby sýr pěkně zrůžověl.Cibulka pustí dost šťávy, tatarka udělá taky své......takže masíčko je náramně šťavnaté a křehoučké.Někdy dávám na přilepšenou na vrstvu masa i šunku....Je to jednoduché a výborné....
Jako příloha se hodí skoro cokoliv....my to milujeme s brkaší, ale můžou být hranolky, vařené brambory a dokonce to někteří baští i s rýží, takže záleží na vás..
![]() |
Dno mísy poklademe plátky másla a na něj položíme cibuli. (Může být i bez másla, cibule udělá dost šťávy, takže se masko nepřipeče - jen ať to nemáte moc mastné..) |
![]() |
Na cibuli přijde maso, sůl a pepř. |
![]() |
Na maso vyklopíme tatarku (já ji ředím půl napůl s bílým jogurtem-je to dietnější) |
![]() |
Tatarku následně rozetřeme. |
![]() |
.......a už jen položíme plátky sýra, přikryjeme alobalem a šup s tím do trouby... |
![]() |
....během pečení to krásně bublá... |
Králík nebo kuře v hořčičné omáčce se smetanou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Jeden naporcovaný králík nebo kuřecí stehna, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžíce mleté sladké papriky, 5 - 6 plných lžic plnotučné hořčice, 1/2 kostky másla 250 ml šlehačky
POSTUP PŘÍPRAVY
V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme koření. Necháme prohřát, přidáme hořčici, promícháme a odstavíme z plotny. do teplé marinády naložíme maso, přikryjeme alobalem a dáme uležet do lednice (nejlépe 24 hod.). Pak dáme (přikryté) péct asi hodinu. Mezitím občas zamícháme a polijeme výpekem. Po hodině přilijeme šlehačku a pečeme ještě asi hodinu (z toho půl ještě přikryté) a opět občas přelijeme výpekem.
Podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
![]() |
Připravené na naložení do lednice. |
KRÁLÍK NA CIBULI- OPRAVDU LAHODA
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
králík, asi 6-7 ks cibule, slaná slanina-neboli slaný uzený špek-nešetřit.., sůl, bobkový list, nové koření, pepř celý, voda, asi hrnek a kousek másla
POSTUP PŘÍPRAVY
Napřed nakrájet cibuli nahrubo, vložit do pekáče a na to králíka-Králíka naporcovat, prošpikovat slanou slaninkou-neboli uzeným špekem komu se nechce špikovat, jako mě, tak slaninku jen vložit navolno do pekáče, osolit, vložit do pekáče na cibulku, pepř asi 10 kuliček, 5 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, zalít 1-2 hrnky a navrch kousek másla,hrnek vody a pod pokličkou v troubě dusit, až maso opadává od kosti, NEUŽÍRAT-JELIKOŽ JE TO OPRAVDU LAHODA NA JAZYKU, chvíli před koncem oddělat pokličku a nechat masénko zezlátnout, vody aby bylo tak asi 2 cm, aby pečením vznikl takový soc z cibulky a potom je to hotové, maso můžeme podávat s kostí, nebo bez.obrané-podáváme s chlebem, nebo nějakou přílohou, doporučuji čerstvý chléb, kterým nabíráme soc a k tomu masénko....
nebojte se té cibule, pečením a dušením se zcela rozpustí a je z ní lahodná šťáva..
![]() |
Vepřové na paprice
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1/2 kg plecka,1 cibule stř., 1 1/2 čl mletá sladká paprika,sůl,máslo, 1 čl kmín, 1 kel.sladká smetana , 2 lžíce hl.mouka, 1 PL ocet
POSTUP PŘÍPRAVY
osmažíme cibuli na másle ,když je slabě zlatavá přidáme maso na kostky,nebo plátky(kyta),kmín,sůl,sladkou papriku a zalijeme vařící vodou a dusíme pod pokličkou.Když je maso měkké přidáme sladkou smetanu ve které jsme romíchali mouku a zalijeme a převaříme,když omáčku odstavíme dáme asi 1 lžíci octa,Pozor již nevařit,jinak se Vám srazí smetana!!Dobrou chuť!!!
Nakládany bůček
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg bůčku,sůl,12 stroučku česneku,5 kuliček pepře,5 bobkový list = VŠE UVAŘIT DO MĚKKA
SMĚS NA POTŘENÍ: 15 stroučku česneku,1 lžička ml. pepř,1 lžička paprika sladká,1 lžička grilovací koření,1 lžička kari,několik kapek worčestru,trochu soli
POSTUP PŘÍPRAVY
Připravíme si směs kterou potřeme ještě za tepla bůček.Zabalíme do alobalu,necháme vychladnout a dáme do ledničky na 6-7 dní odležet.Pak podáváme!!!
Je to opravdu dobrůtka!!!!Vyskoušejte uvidíte.Dobré pochutnání
Dibelčiny knedlíčky z mletého masa v rajské omáčce
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Knedlíčky: 400 g mletého masa, 1 vejce, malá cibule, 2 PL strouhanky, 2 PL vody, mletý pepř, sůl, voda Omáčka: 2 PL hladké mouky, 2 PL oleje, malá cibule, vývar z knedlíčků, 3 PL protlaku nebo 5 PL kečupu, bobkový list, cukr, citrónová šťáva, sůl, pro chuť špetka skořice
POSTUP PŘÍPRAVY
Jedinečná rajská omáčka, kterou když ochutnáte, už nebudete dělat jinou!!!
Knedlíčky: smícháme mleté maso, vejce, drobně krájenou cibuli, 2 PL strouhanky, 2 PL vody, pepř, sůl a rozdělíme do malých kuliček. Vložíme do vřící vody a 10 min vaříme.
Omáčka: zpěníme cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. Zalijeme vývarem od knedlíčků, rozšleháme a uvedeme do varu. Přidáme protlak, bobkový list a 10 min povaříme. Osladíme, okyselíme a osolíme a vložíme knedlíčky a vše podusíme. Vyndáme bobkový list. Podáváme s rýží či těstovinami. Někdo má pro chuť rád špetku skořice.
Dobrou chu
![]() |
Smícháme suroviny na knedlíčky...... |
![]() |
....a uděláme knedlíčky. |
![]() |
10 min povaříme ve vroucí vodě. |
![]() |
Na omáčku osmahneme cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku. |
![]() |
Jíšku zalijeme vývarem a uděláme omáčku dle receptu |
SUPER BSUPER BŮČEK
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 kg bůčku, česnek, koření
POSTUP PŘÍPRAVY
asi 1 kg bůčku prošpikujeme česnekem a uvaříme ve slané vodě (já vařím v tlakovém hrnci) a ještě teplý (ne vařící) se obalí nebo posype směsí koření:
1 ČL sladké papriky
1 ČL pálivé papriky
1 ČL soli
1 ČL pepře
1 ČL kmínu drceného
1 ČL vegety
poté zabalíme do alobalu, necháme v lednici aspoň do druhého dne rozležet. je fakt moc dobrý a je to něco jiného než pečený.
![]() POTŘEBNÉ PŘÍSADY 1 kg libového bůčku a nebo plecka, 1 vejce, 1 Moravanka, 20-30 dkg Junioru, 1 česnek (celá palička), vegeta, 1 lžíce solamylu, střevo na tlačenku. POSTUP PŘÍPRAVY Bůček a nebo plecko pomeleme, přidáme 1 vejce, pokrájenou na jemno Moravanku(bez šťávy) a salám, protlačený česnek, vegetu a solamyl. Řádně promícháme a dáme do střeva na tlačenku. Já používám střívko užší, líp se pak roládka krájí, ale dle toho, jak velkou máte nádobu na vaření. Vaříme 1 a 1/2 hod., vytáhneme a necháme ve střívku do druhého dne, můžeme otáčet. Pak střívko rozstříhneme a roládu obalíme v červené paprice. Je to vynikající jak na studenou mísu a nebo jen tak na obídek. Přeji dobrou chuť... |
Králík po pytlácku
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
na marinádu:olej,tymián,palice česneku(já dávám víc),petrž.nať Králík,sůl,brambory,angl.sl.,hl.mouka,šlehačka,voda na podlití
POSTUP PŘÍPRAVY
Smícháme marinádu,do toho králíka vložíme přes noc.Porce vyndáme z marinády dáme do pekáče,přidáváme jen k tomu česnek,olej nedávám,osolíme,poprášíme hl.moukou,zasypeme anglickou,nakrájíme brambory na kostky,drobet podlejeme a šup do trouby.ke konci přidáme šlehačku,necháme chilku zapéct tak 25-30 minut.Dobrou chuť.
![]() |
připraveno v mar. |
![]() |
do trouby připraveno |
![]() |
hotovo |
Pečený králík s bramborem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
králík, cibule, česnek, kečup sladký, sůl, pepř, plnotučná hořčice, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Cibuli a česnek nakrájet nadrobno, přidat kečup, hořčici, pepř a trochu oleje, umíchat a nalít na osoleného králíka, upéct a ke konci přidat nakrájené brambory, které osolíme a dopečeme.
Maso podle Michala Davida
Ingredience
3/4 kg vepřové kýty nebo kuřecích řízků, 3 vejce, 2 lžíce solamylu, 1,5 lžíce maggi, 1,5 lžíce majoránky, 1 lžička soli, 1/4 lžičky pepře, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky worchestrové omáčky, trochu chilli, 8 - 10 stroužků česneku
Postup
Maso nakrájíme na řízky a lehce naklepeme. Ostatní suroviny smícháme. Do této směsi namáčíme řízky a skládáme do misky nebo jiné nádoby. Zbytkem marinády je zalijeme, nádobu uzavřeme (pokud na ni nemáme víčko tak alobalem), dáme do ledničky a necháme uležet. Pak rychle opékáme z obou stran na oleji.
Takto naložené řízky prý vydrží v ledničce i dva měsíce, nemám to však ověřeno.
Řízky naruby
Ingredience
4-6 plátků vepřové kotlety, 100 g anglické slaniny, 4 cibule, sůl, česnek, strouhanka, 3 vejce, olej
Postup
Plátky masa naklepeme, osolíme a potřeme rozmačkaným česnekem. Obalíme ve strouhance (dobře přimáčkneme), pak v rozšlehaných vejcích a v rozpáleném oleji z obou stran usmažíme.
Na dno pekáče rozprostřeme plátky slaniny a posypeme polovinou nahrubo nakrájené cibule. Na ni urovnáme usmažené řízky. Položíme na ně zbytek slaniny, zasypeme druhou polovinou cibule a dáme na půl hodiny zapéct do vyhřáté trouby.
Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.
Pekingští hadi
Ingredience
500 g masa (vepřové plecko, kýta, nebo kuřecí), 1 velká cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíce worcestrové omáčky, 4 stroužky česneku, 2-3 lžičky kari koření, 2 lžíce solamylu, sůl, mletý pepř
Postup
Maso nakrájíme na nudličky, cibuli nadrobno a smícháme se vším ostatním. Necháme odležet, klidně i přes noc.
Směs vyklopíme do pekáče nebo zapékací misky, podlijeme vodou a v troubě vyhřáté na 230°C upečeme (bez pokličky). Občas promícháme, podle potřeby můžeme podlít.
Podáváme s hranolky, vařenými bramborami nebo rýží a zeleninovým salátem.
Vepřové plátky ve znojemské omáčce
Ingredience
4-6 plátků vepřového masa (kýta, kotleta), olej, 5 sterilovaných okurek, 2 lžíce hořčice, sůl, mletý pepř, 1 vrchovatá lžíce mouky, 1 cibule
Postup
Plátky masa naklepeme, z obou stran osolíme a opepříme. Prudce je opečeme na rozpáleném oleji. Vyndáme je z pánve a nasypeme do ní pokrájenou cibuli. Necháme zesklovatět, vmícháme nadrobno pokrájené okurky, vrátíme na směs maso, podlijeme trochu horkou vodou a pod pokličkou dusíme do změknutí masa. Zatím rozmícháme mouku v hrnku vody. Až je maso měkké, přilijeme vodu s moukou, přidáme hořčici, promícháme, přivedeme k varu a asi 5 minut necháme povařit. Podle chuti dosolíme. Podáváme s rýží nebo těstovinami.
![]() POTŘEBNÉ PŘÍSADY vepřové plátky dle strávníku, plnotučná hořčice, slanina nakrájená na větší hranolky, šunka a sýr - dle počtu plátků masa, olej, hladká mouka, sůl, pepř, hrst nasekané petrželky, 1 velká cibule, šálek vývaru (půlka maggi kostky) POSTUP PŘÍPRAVY Maso naklepeme, posolíme, popepříme, namažeme hořčicí, poklademe plátkem šunky, plátkem sýra, hranolkou slaniny, v ruce zabalíme, upěchujeme a položíme do vymazaného vyššího pekáčku tak, aby "konec" masa byl dole. Pokapeme olejem, přikryjeme alobalem a dáme do vyhřáté trouby (ze začátku dáme troubu na 250 stupňů, maso se zatáhne, pak zmírníme na 190 stupňů), pečeme asi 20 minut. Mezitím si připravíme omáčku: na oleji osmahneme do hněda cibulku, přidáme hladkou mouku, osmahneme, zalijeme chladným vývarem, přidáme 5 polévkových lžic hořčice a omáčku povaříme asi 15 minut. Přisypeme velkou hrst nasekané zelené petrželky. Omáčkou polijeme maso, ještě přiklopíme alobalem a pečeme společně cca 15 minut, pak odkryjeme, a pečeme. V průběhu pečení poléváme omáčkou, protože z masa polovyteče ten sýr, zamíchá se do omáčky, a na mase vytvoří pěknou krustičku. Pokud uděláte omáčky hodně (já dělám hodně), tak podávejte s rýži nebo bramborami, pokud je méně, dělám třeba s hranolky. Nemám vyfocenou závěrečnou fázi zapečených závitku, nýbrž mi to už sežrali :-)) |
|