Bezmasá jídla
Bramboráky s cibulí
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Brambory,česnek ,vejce,hl.mouka,trošičku mléka,hrst strouhanky,vegeta,sůl pepř.majoránka,1 velká nebo 2 menší cibule,a třeba jestli vám zůstala v lednici nějaká uzenina
POSTUP PŘÍPRAVY
Umícháme těsto na bramboráky,já vodu neslívám,přidávám strouhanku,jsou křehčí,nadýchanější.Přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a uzeninu.Pak smažíme bramboráky,masné prokládáme papírem.Mám ráda zesklovatělou cibulku v karbenátkách,tak mě napadlo dát ji sem.Doma to všem chutnalo,tak vyzkoušejte.
ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
Prokládáme papírem |
Dobrou chut. |
Nudlové smaženky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny: 250 g širokých nudlí, sůl, 60 g strouhaného sýra, olej na plech, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení, tuk na osmažení
POSTUP PŘÍPRAVY
Pracovní postup:
Nudle uvaříme do měkka v osolené vodě. Scedíme, necháme okapat, promícháme se sýrem a mírně osolíme. Rozložíne na plech ve vrstvě vysoké asi 2 cm, zatížíme prkénkem a necháme v chladnu ztuhnout. Ze ztuhlého obdélníku krájíme obdélníčky, které obalíme v mouce, vejci a strouhance a po obou stranách osmažíme do zlatova. Možné podávat jako samostatný pokrm se zeleninovým salátem nebo se špenátem
Perkelt z vajec
[17.4.2009]
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
vejce uvařená natvrdo olej 1 cibule 3 lžíce hladké mouky 1 rajčatový protlak 1 kelímek zakysané smetany 4 stroužky česneku sůl sladká a pálivá paprika
POSTUP PŘÍPRAVY
Na oleji zpěníme cibulku, zasypeme ji moukou a připravíme světlou jíšku, do které přidáme papriku. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme rajčatový protlak a prolisovaný česnek. Povaříme. Omáčku přecedíme, zjemníme smetanou a necháme přejít varem. Na talíř poklademe půlky vařených vajec, které přelijeme uvařenou omáčkou. Podáváme s pečivem.
Úžasné palačinky v trojobalu - opravdová chuťovka !!!
Těsto na palačinky - 1/2 litru mléka, 2 vajíčka, 20 dkg polohrubé mouky, špetka soli Náplň - kečup, šunka, plátkový sýr Eidam, cibule. Ale můžete dát cokoliv jiného. Na trojobal - strouhanka, hl. mouka a vajíčka
POSTUP PŘÍPRAVY
Mléko,vajíčka a sůl smícháme ručním mixérem a za stálého míchání přisypáváme mouku,tak abychom neměli hrudky.Vypečeme si palačinky.Poté je potřeme kečupem,dáme šunku, plátky sýra a na kostičky nakrájenou cibuli ( nešetříme, klidně s ní posypte celou palačinku ) Srolujeme, překrojíme napůl, obalíme v trojobale a vypečeme dozlatova. Je to sice pracnější,ale opravdu to stojí za to!!! My jsme měli k večeři a dostala jsem od manžela ooobrovskou pochvalu :) Můžete je také teplé nebo studené podávat hostům jako chuťovku. Dobrou chuť :)
Na fotu jsem u prvních palačinek dala cibuli jen do středu,ale doporučuji ji dát po celé ploše palačinky - je to chutnější |
chuťovka pro hosty |
dobrou chuť |
Brambory v papiňáku - rychlá úprava a slast v hubě :-))
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
asi kilo brambor, 100 g másla, větší cibule
POSTUP PŘÍPRAVY
Brambory klasicky oškrábeme a nakrájíme na plátky. V papiňáku rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibulku nakrájenou na kolečka /do růžova/. Pak přidáme brambory, promícháme s máslem a cibulí a posolíme. Papiňák uzavřeme, počkáme až začne pískat a za 3-5 minut vypneme plamen a necháme dojít. Brambory je lepší nechat tak těch 5 minut, krásně se připečou :-))
Tahle příprava je vlastně příloha např. k masu, u nás doma sežráno jako hlavní chod, zkusila jsem přidat i česnek - lahůdka :-)))
Recept jsme našla na internetu a fakt báseň. A hlavně rychlá příprava - šetří čas. Doporučuji zkusit, mňam.
Lívanečky z hlávkového zelí
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 g hlávkového zelí, 100 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 bílý jogurt, pepř, sůl
POSTUP PŘÍPRAVY
Zelí osolíme, opepříme a necháme ho, aby pustilo vodu. Tu slijeme, přidáme ostatní přísady a smažíme z obou stran na pánvi nebo lívanečníku. Dobrou obměnou může být přidání česneku a majoránky :o) To co vidíte na fotce je dvojitá dávka
Cuketový pekáč
0,5 kg nastrouhané cukety (já strouhám na jemno), 25 dkg salámu nakrájeného na kostičky (kupuju obyčejný kuřecí cca 60 Kč/kg), 1 hrnek hrubé mouky, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 3 vajíčka, sůl, pepř, majoránka, 10 dkg cihly (v původním receptu je nastrouhat do těsta, já ji ale sypu navrch, je to tak chutnější)
POSTUP PŘÍPRAVY
Smícháme všechny suroviny, vyložíme pekáček pečícím papírem a pečeme - já peču cca na 200°C do doby, než se pořádně zapeče sýr napovrchu..
Jelikož je nás hodně, tak peču na velkém hlubokém plechu z dvojté dávky.
* |
Krém na buchtičky (moc dobrý)
Krém od Želka:
250 ml smetany 33% (koupená v Lidlu)
1 vanilkový cukr
2 lžíce krystalového cukru
1 lžíce polohrubé mouky
1 lžička marmelády
2 žloutky
1 lžíce rumu
V mléce rozkvedláme žloutky a přidáme zbytek. Dáme do horké lázně a za stálého míchání uvaříme hustý krém.
Chuťovky
Babiččiny slané zelné čtverečky.
Nakrouhané zelí 1/2 kila si osolíme, opepříme,1 lžičku vegety a okmínujeme.30 minut povaříme.
Vylijeme na síto a necháme vychladit a okapat.
Do mísy si dáme toto.300 g okapaného zelí.
Sůl,oregáno.vegetu,2 vejce,2 lžíce octa,1 lžíci práček do pečiva,1 lžička sladká paprika,špetku pálivé,100 g másla 350 g hladké mouky.Vše propracujeme rukou.Těsto bude mít konzistenci měkšího kynutého těsta.Podsypeme si dobře vál. Na vál dáme asi 2-3 lžíce těsta.Zaprášíme moukou a neválet prosím.Jen močte ruku do mouky na vále a těsto rozťapkejte rukou na sílu 1/2 cm.Vemte rádýlko a nakrájet na čtverečky.Smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.
Tuto mňamku mi dělala babička jako dítěti.Dlouhá léta byl recept založený.Asi stárnu připoměla jsem si dětství.Přeju všem,aby Vám chutnalo.Jsou boží k vínku k pivu nebo jen tak na chuť.